L’Ajuntament de Benissanó organitza una sèrie d’activitats i actes al llarg de les pròximes jornades de celebració de l’adquisició del Castell a titule municipal a primers del mes de febrer de cada any.
Després de l’èxit obtingut en 2018 amb les jornades « multiépoca » realitzades a l’interior del castell de Benissanó, on se li va donar vida, la proposta per a l’any 2019 va ser les meues ambiciosa.
L’any 2019, l’activitat estaria basada en un dels episodis més emblemàtics per a la història del castell de Benissanó, la batalla de Pavía
El resultat final d’aquesta contesa en terres italianes el 24 de febrer de 1525 va ser la captura del rei francés Francesc I, sent el castell de Benissanó el seu primer lloc de captivitat a Espanya. Aquests dos fets serien l’eix ajuste al que giraria les representacions al llarg de les jornades històriques.
El títol proposat per a l’esdeveniment és “Un Rei: Un poble amb Història. Recreació de la batalla de Pávia i la captivitat del Rei francés”.
La batalla de Pavía es va lliurar el 24 de febrer de 1525 entre l’exèrcit francés al comandament del rei Francesc I i les tropes germà-espanyoles de l’emperador Carles V, amb victòria d’aquestes últimes, en les proximitats de la ciutat italiana de Pavía.
Les tropes de Leyva van voltar a la rereguarda francesa i els van tallar la retirada. Bonnivet, principal conseller militar de Francisco, es va suïcidar. Els cadàvers francesos començaven a amuntegar-se uns damunt d’uns altres. Molts francesos, veient la derrota, intentaven escapar. Al final les baixes franceses van ascendir a uns 8.000 morts i 2.000 ferits.
La situació era dramàtica per a les tropes franceses; es lluitava cos a cos i els terços no perdonaven la vida dels francesos. El rei de França i el seu escorta també combatia a peu; en el fragor de la batalla , Francesc I amb un grup de lleials , va quedar copat per les tropes. Francesc I va caure del cavall i en intentar-se alçar es va trobar amb el “estoc» d’un soldat de la infanteria espanyola, era el basc Juan de Urbieta Berástegui i Lezo. Juan no sabia que havia capturat al mateix rei de França.
Juan de Urbieta, al costat del granadí Diego Dávila i el gallec Alonso Xiula dóna Veiga, no eren conscients dels qui acabaven de capturar, però per les vestimentes van suposar que es tractaria d’un noble francés. Aquell pres va resultar ser el mateix rei de França. El rei de França Francesc I havia caigut presoner de Carles I. La notícia va córrer com l’espumeja por tots els territoris europeus. França havia sigut humiliada por la captura del seu monarca a les mans dels terços espanyols